Kan jeg selv montere mit ventilationsanlæg?

Et ventilationsanlæg er en god investering for din bolig og dit helbred. Det sørger for at skifte luften i boligen kontinuerligt, så den altid er frisk, har en passende luftfugtighed, en behagelig temperatur og er fri for skadelige partikler. Desuden kan et ventilationsanlæg med varmegenvinding spare dig for mange penge på varmeregningen, da det genanvender op til 95% af varmen i luften.

Men kan du selv montere dit ventilationsanlæg? Svaret er: det kommer an på. Der er mange faktorer, som spiller ind, når det gælder installation af et ventilationsanlæg. Nogle af dem er:

  • Hvilken type anlæg har du valgt?
  • Hvor stor er din bolig og hvor mange rum skal der ventileres?
  • Hvilke regler og krav gælder der for ventilation i din kommune?
  • Har du de nødvendige værktøjer og færdigheder til at udføre arbejdet?

Generelt kan man sige, at jo mere avanceret anlægget er, jo mere kompliceret er installationen. Et simpelt anlæg med et centralt aggregat og nogle få kanaler kan monteres af en habil gør-det-selv mand eller kvinde med lidt vejledning fra producenten eller leverandøren. Men et mere komplekst anlæg med flere funktioner som opvarmning, køling eller opvarmning af vand kræver ofte professionel hjælp fra en autoriseret installatør.

Derudover skal du være opmærksom på de lovmæssige krav til ventilation i din boligtype. Der findes forskellige bygningsreglementer og normer for ventilation i nybyggeri og eksisterende byggeri. Du skal sikre dig, at dit anlæg overholder disse regler og at du får den nødvendige dokumentation for installationen.

Endelig skal du have det rette udstyr og viden til at montere dit anlæg korrekt og sikkert. Du skal kunne håndtere elinstallationer, rørføring, isolering, lyddæmpning og indregulering af anlægget. Du skal også have plads til at placere aggregatet et sted, hvor det ikke generer dig eller dine naboer med støj eller vibrationer.

Overvejelser

Så hvis du overvejer at montere dit eget ventilationsanlæg, bør du først gøre dig nogle grundige overvejelser om:

  • Hvilket anlæg passer bedst til dine behov og din bolig?
  • Hvad siger loven om ventilation i din boligtype?
  • Har du de nødvendige kompetencer og værktøjer til at udføre arbejdet?

Hvis du er i tvivl om noget af dette, bør du kontakte en professionel installatør eller rådgiver inden du går i gang. Det kan spare dig for både tid, penge og besvær i det lange løb – samt sikre dig et optimalt indeklima.

Vi har sammensat forskellige pakker som tiltaler gør-det-selv personen, så det er lettere for dig at komme i gang. Du kan endda også leje professionelt værktøj af os.

Du kan læse mere om det her:

Priseksempler på ventilation
Gør-det-selv ventilation
Gør-det-selv ventilation (Med hjælp)
Professionel installeret ventilation

Få en skrap pris i dag

Giv os et kald Tlf: 60 13 14 15